Strona główna Zakupy Kawa zielona – co warto o niej wiedzieć?

Kawa zielona – co warto o niej wiedzieć?

0
Kawa zielona – co warto o niej wiedzieć?

Zielona kawa to prawdziwa gratka dla każdego konesera niecodziennych smaków. Podobnie jak tradycyjna mała czarna przejawia wyjątkowe działanie prozdrowotne, wpływając na umysł i ciało. Jednak pomiędzy tymi dwoma rodzajami kawy istnieje kilka różnic. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat zielonej kawy.

Czym tak naprawdę jest zielona kawa?

Kawa zielona powstaje z tych samych ziaren kawowca co czarna kawa, którą pijemy na co dzień. Pomiędzy tymi rodzajami kawy istnieje jedna znacząca różnica – przy produkcji zielonej kawy ziarna nie są poddawane prażeniu. Dzięki temu zachowują swój naturalny kolor, a napój przybiera zieloną barwę.

Zielona kawa charakteryzuje się niższą kwasowością niż kawa palona, a ponadto jest mniej gorzka i łagodniejsza w smaku. Podczas procesu palenia ziaren zmieniają się kolor, smak, zapach i odczuwalne nuty. Działanie kawy zielonej można porównać do zwykłej, czarnej kawy, np. z ekspresu na kapsułki – ta pierwsza zawiera tylko ok. 5% mniej kofeiny, dlatego z powodzeniem może być traktowana jako naturalny napój pobudzający.

Właściwości zielonej kawy

Zielona kawa jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, w dodatku jej działanie ma wpływ na cały organizm. Dzięki pominięciu procesu palenia, w ziarnach zatrzymuje się wiele składników odżywczych np. kwas chlorogenowy, który pomaga w odchudzaniu. Ponadto podobnie jak kawa palona, skutecznie niweluje uczucie zmęczenia, dodaje energii, poprawia pamięć i koncentrację, wzmacnia odporność oraz poprawia nastrój.

Jak parzyć zieloną kawę?

Zielona kawa występuje na rynku zarówno w postaci całych ziaren, jak i mielonych. Dużo lepszym rozwiązaniem jest wybór całych ziaren zapakowanych próżniowo i samodzielne zmielenie w młynku. Może okazać się to dość trudnym wyzwaniem, ponieważ ziarna zielonej kawy są bardziej twarde. Wtedy warto zainwestować w dobry młynek do kawy lub moździerz.

Zdarza się, że nie chcemy poświęcać dużo czasu na mielenie kawy tuż przed zaparzeniem i kupujemy zmieloną kawę, zarówno zieloną, jak i czarną, która niestety może szybko zwietrzeć i stracić swoje właściwości. W przypadku niektórych kaw taki problem nie istnieje – na rynku dostępne są hermetycznie zamknięte kapsułki, które kryją w sobie wysokiej jakości zmielone ziarna (np. kapsułki czarnej kawy Nespresso).

A jak przygotować zieloną kawę z całych ziaren? Wystarczy tylko dokładnie zmielić ziarna w młynku – na jedną porcję przypada ok. 10-15 g produktu. Zmielone ziarna zielonej kawy zalewa się wodą o temperaturze ok. 90 stopni. Należy pamiętać, że wrząca woda niszczy dobroczynne właściwości napoju. Zieloną kawę można również parzyć w kawiarce i podawać w postaci smacznych napojów pobudzających, np. frappe z mlekiem sojowym i miętą czy zielona kawa z dodatkiem miodu. Koneserzy oryginalnych smaków z pewnością wybiorą dla siebie najlepszą wersję napoju!